Aanhangers Morsi wijken niet voor leger

Aanhangers Morsi wijken niet voor leger

Aanhangers Morsi wijken niet voor leger

Print
De aanhangers van de voormalige Egyptische president Mohammed Morsi wijken maandag geen centimeter ondanks de geplande ontruiming van hun protestkampen in Kaïro. Maandagochtend hielden nog steeds duizenden islamisten een sit-in op twee locaties in de hoofdstad. Het ministerie van Binnenlandse Zaken verklaarde zondag dat de overheid maandag zou beginnen met de ontruiming van de kampen in Rabaa al-Aadwiya en de al-Nahda Square.

Maandagvoormiddag blijft het nog rustig in Kaïro. Nieuwszender BBC schrijft maandag dat de politie bij zonsopgang zou beginnen met de ontruiming van de pleinen, maar dat er rond 9 uur Belgische tijd nog geen politie te zien was in de buurt van de kampen.

Nieuwswebsite Al-Ahram bericht maandag dat de islamisten hun aanhangers hebben opgeroepen om vrijdag een massale protestactie te houden op het Tahrirplein en voor het presidentieel paleis in Kaïro. Ze willen zo bewijzen dat ze minstens even veel demonstranten op de been kunnen krijgen als de protestbeweging Tamarud, die heeft bijgedragen tot de afzetting van Morsi.

De overheid heeft de aanhangers van Morsi al verschillende keren gevraagd om de sit-ins te stoppen. Ze beloofde vorige week nog dat de manifestanten op een "vreedzame manier" zouden kunnen vertrekken en zo een kans zouden krijgen om weer een rol te spelen in het politieke proces.

De internationale gemeenschap vreest echter dat de ontruiming van de pleinen voor een bloedbad zal zorgen. Tijdens de conflicten tussen de voor- en tegenstanders van Morsi vielen al honderden doden.

Belga
Foto AFP

.

Nu in het nieuws