Collectief ontslag moet Huyghebaert rendabel maken

Collectief ontslag moet Huyghebaert rendabel maken

Collectief ontslag moet Huyghebaert rendabel maken

Print
Mechelen - Eind juli is er bij voedingsgroothandel Huyghebaert uit Mechelen een intentie tot collectief ontslag aangekondigd. Dat vernam Belga en wordt bevestigd door de vakbond ACV. Een herstelplan moet het familiebedrijf opnieuw gezond maken. Hoeveel banen bedreigd zijn, is niet geweten.

De voedingsgroothandel Huyghebaert, die verschillende zelfstandige buurtwinkels onder de naam Prima aanlevert, kent volgens een onbevestigd bericht aan het personeel de laatste jaren dalende omzetten en operationele verliezen tot 2 miljoen euro, wat tot een cashtekort van meer dan 4 miljoen euro geleid zou hebben. Uit een bedrijfsanalyse zou een "gebrek aan focus, visie en strategie" als een van de zwaktes naar voren zijn gekomen. Een herstelplan spreekt onder meer van een personeelskostenbesparing van 17 procent.

"Collectief ontslag is nodig"

"Men heeft ons eind juli op een bijzondere ondernemingsraad meegedeeld dat indien het bedrijf opnieuw levensvatbaar wil worden, naast kostenbesparende maatregelen een collectief ontslag nodig is", zegt Anne Heremans van ACV Voeding en Diensten. "Wij gaan constructief met het bedrijf praten en een behoeftenanalyse opmaken. We willen zo weinig mogelijk schade, het personeelsbestand is de afgelopen 10 jaar al serieus geslonken."

Volgens Heremans kende het bedrijf in die periode tal van managers. "Men heeft lang gewacht om te moderniseren, waardoor men voorsprong verloor. Het had beter gekund indien men een ander beheer gevoerd had. Maar het is een familiebedrijf, en dan spelen allerhande belangen."

In het voorjaar was er nog sprake van een overname door de Herentalse groep Heylen, maar dat plan werd vanuit Mechelen afgeblazen.

Huyghebaert telt ongeveer 140 medewerkers. Hoeveel banen bedreigd zijn, is niet geweten, maar een procedure voor collectief ontslag wordt opgestart vanaf 10 procent van het personeel.

Belga

Archiefbeeld Marc Aerts

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio