Meestgezochte oorlogscrimineel uit WO II overleden

Meestgezochte oorlogscrimineel uit WO II overleden

Meestgezochte oorlogscrimineel uit WO II overleden

Print
De meestgezochte oorlogscrimineel ter wereld, de Hongaar Laszlo Csatari, is zaterdag op 98-jarige leeftijd overleden in een ziekenhuis in Boedapest. Dat heeft zijn advocaat gemeld.

Csatari, die geboren werd op 4 maart 1915, overleed aan de gevolgen van een longontsteking. De Hongaar ontsnapt zo aan zijn vervolging voor "misdaden tegen de menselijkheid", met name voor de deportatie van zowat 15.000 joden uit de ghetto van Kosice (Slovakije) naar de vernietigingskampen van nazi's tussen 1941 en 1944. Csatari heeft de beschuldigingen altijd ontkend.

De Hongaar werd op 18 juli 2012 opgepakt door de politie in Boedapest en onder huisarrest geplaatst. Hij stond op dat moment bovenaan de lijst van de meestgezochte nazi-criminelen ter wereld van het Centrum Simon Wiesenthal in Jeruzalem. Hij werd in 1948 al bij verstek veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf, waarop hij naar Canada vluchtte. Hij verdiende daar zijn brood als kunsthandelaar, tot de autoriteiten in 1995 zijn ware identiteit ontdekten. Vervolgens vluchtte de man naar Hongarije, waar hij tot zijn arrestatie een teruggetrokken bestaan leidde. Csatari zou normaal gezien op 26 september voor het Slovaakse gerecht verschijnen.

Belga
Foto AFP

Nu in het nieuws