Belgisch autopark veroudert

Belgisch autopark veroudert

Belgisch autopark veroudert

Print
Op bijna 20 jaar tijd is het Belgische autopark met meer dan anderhalf jaar verouderd. Een wagen was bij ons vorig jaar gemiddeld 8 jaar oud, tegenover 6 jaar en vier maanden in 1993. De helft van onze voertuigen is ouder dan vijf jaar en een kwart rijdt al meer dan tien jaar rond. Dat schrijft Le Soir.

Het zijn vooral de bedrijfswagens die de gemiddelde leeftijd van onze wagens naar beneden halen. Maar liefst één op de twee voertuigen is een bedrijfswagen. In die categorie is op zijn beurt bijna de helft een leasingauto. Doorgaans worden wagens voor vier jaar geleased en wordt het contract telkens voor dezelfde periode verlengd.

Tweedehandsmarkt

Die bedrijfswagens zorgen voor modernisering op de markt, maar dat die wagens vervolgens op de tweedehandsmarkt belanden, komt de leeftijd van het wagenpark niet ten goede. De Belgen kopen steeds meer gebruikte wagens. Tussen 2008 en 2012 daalde het aantal ingeschreven nieuwe voertuigen met 9,1 procent, grotendeels door de crisis. Daar tegenover staat een stijging van 11,2 procent van ingeschreven tweedehandsvoertuigen, of 60 procent van het wagenpark in 2012.

Daarnaast zouden wagens ook wel langer meegaan door degelijkere motoren en carrosseries.

MCe, archieffoto

MEEST RECENT