Chinese pagodepoort verliest in september eindelijk stelling

De Chinese pagodepoort in de Van Wesenbekestraat is al sinds juni hersteld, maar staat nog steeds in een stelling. Die zal begin september eindelijk worden verwijderd. “Het is hout vasthouden, maar daarna is alles weer in orde”, zegt schepen Van Campenhout.

dvansant

Dat de pagodepoort nog in een stelling staat, komt door de leidingen van de tram.

“Om de stelling te kunnen verwijderen, moet de leiding voor de tram worden doorgeknipt”, zegt schepen Ludo Van Campenhout (N-VA). “We hingen dus vast aan de planning van De Lijn. Begin september zou eindelijk de stelling kunnen worden verwijderd."

In september 2010 werd de pagodepoort plechtig ingehuldigd. De poort werd voor een groot deel gefinancierd door de Chinese gemeenschap in Antwerpen. Maar de Chinese mortel bleek niet bestand tegen het Belgische weer. Een jaar na de inhuldiging vielen enkele dakpannen naar beneden na een stevige storm.

Lijdensweg

Daarna begon een lange lijdensweg. Er was een onderzoek nodig naar de oorzaak van de schade en wie er nu verantwoordelijk voor was. In 2011 werd de Chinese partner in gebreke gesteld. In april dit jaar begonnen dan uiteindelijk de Chinese vaklui met de herstellingen. Die werken waren in juni afgerond. Door onder meer de beveiligingsmaatregelen en de schadevergoeding aan De Lijn draaide de stad Antwerpen al op voor 168.500 euro.

Van Campenhout is overtuigd dat nu alles in orde is. “Alles is perfect hersteld”, zegt de schepen. “Als de stelling is verwijderd, komt er met het Chinees maanfeest nog een aparte ceremonie voor de pagodepoort. Dit was geen eenvoudig project, dus ik hou hout vast.”

SVW Archieffoto JVDP

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Jobs in de regio