Bouwklucht in Benidorm

Bouwklucht in Benidorm

Bouwklucht in Benidorm

Print
Benidorm zit met een megalomane bouwblunder. De liftkoker van de 47 verdiepingen tellende duowolkenkrabber In Tempo - zeg maar de Spaanse Twin Towers - gaat maar tot de twintigste etage. Daarna volgen trappen, héél veel trappen.

Wat een symbool moest worden van hoop en welvaart van de betonkoningen in het Spaanse Benidorm, is uitgedraaid op een regelrechte miskleun. De tweehonderd meter hoge In Tempo-wolkenkrabbers tellen 47 verdiepingen, maar zonder lift is helemaal tot boven geraken een voorrecht van de langeafstandsloper.

Geen ruimte

Oorspronkelijk zou het opmerkelijke gebouw slechts twintig verdiepingen tellen. De projectontwikkelaar raakte tijdens het bouwen echter zo enthousiast dat er nog 27 etages aan werden toegevoegd, om zo uit te groeien tot het hoogste residentiële appartementencomplex in Europa.

Eén probleem: men vergat de liftkokers te hertekenen, waardoor deze uiteindelijk niet meegroeiden met de wolkenkrabbers. Tot de twintigste verdieping kan men nu gebruikmaken van de lift, daarna wachten trappen. Een oplossing is er niet, want er is geen ruimte meer om de liftkoker door te trekken naar de top.

Bankencrisis

De liftklucht is maar een van de flaters uit het blunderboek van deze Spaanse Twin Towers, die de skyline van Benidorm op die van Hong Kong doen lijken. Het gebouw is vanop een afstand van zes kilometer te zien. De oplevering was eigenlijk al gepland in 2009, maar anno 2013 is het gebouw nog steeds maar voor 94 procent voltooid. De bankencrisis zorgde ervoor dat de 269 appartementen niet meer verkocht geraken voor de geplande prijzen. Bouwvakkers weigeren verder te werken omdat ze niet meer betaald worden.

De werf heeft bovendien een slechte naam, want dertien bouwvakkers raakten er vorig jaar gewond bij allerlei ongevallen.

KRISTIN MATTHYSSEN
Foto Concentra

.

Nu in het nieuws