Veel meer verdachte pakjes door terreuralarm

Veel meer verdachte pakjes door terreuralarm

Veel meer verdachte pakjes door terreuralarm

Print
Sinds het terreuralarm in ons land van kracht is, doken er in verschillende steden verdachte pakketten op. Meestal bleek het vals alarm. Worden we lichtjes paranoia of zijn we gewoon goed en alert bezig?

Bomalarm gisterennamiddag in station Brussel-Zuid. Een winkelier had een verdacht pakket gesignaleerd. Meteen werd de omgeving geactiveerd en een explosievenhond opgetrommeld. Het bleek loos alarm. Eerder op de dag waren de federale politie en een ploeg van DOVO, de ontmijningsdienst van het leger, ook al moeten uitrukken voor een “bompakket” in het Brusselse metrostation Rogier. Het ging om een gewone rugzak met een laptop erin. Zatervoormiddag werd in Zaventem het spoorverkeer stilgelegd wegens een achtergelaten koffer die achteraf ongevaarlijk bleek. Op een trein naar Leuven werd vrijdag wél een echte bom aangetroffen. Al was het een amateuristisch in elkaar gedraaid tuig, waarmee geen mensen konden worden gedood of zwaar verwond.

Niet lichtzinnig

Toch weerklinkt links en rechts al de vraag of het terreuralarm in ons land niet tot overdreven paranoia leidt. “Nee, dit is gewoon de reactie waar je op hoopt”, reageert veiligheidsexpert Brice De Ruyver. “Van paniek of paranoia is geen sprake. Een terreuralarm heeft als doel dat mensen alerter worden voor zaken waar ze anders geen oog voor hebben. Met een verdacht pakket mag je geen enkel risico nemen. In de jaarwisseling 2007-2008 gold er ook een terreuralarm. In Brussel werd zelfs het eindejaarsvuurwerk afgelast. Dat had geen invloed op de opkomst en het koopgedrag van het publiek. Maar het terreuralarm bleek alles behalve nodeloze paniekzaaierij, want enkele weken later werd een terreurcel ontmanteld en werden de verdachten opgepakt. Geloof me: zo’n terreuralarm wordt echt niet lichtzinnig ingevoerd.” Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet laat weten dat het terreurniveau in onze treinstations nog de hele week geldt.

RALI

Archieffoto BFM: Een robot van de ontmijningsdienst Dovo

.

Nu in het nieuws