1 / 4
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

"Roken tot de vis goudgeel is"

Visclub De Knorhaan uit Essen-Hoek organiseerde zondag haar jaarlijks kampioenschap visroken. Negen kandidaten demonstreerde deze oude ambacht en dongen mee naar de titel van beste visroker. De 53-jarige Lu Claesens mocht de titel, de wisselbeker en de trofee voor 2013 aan de haak slaan.

Tilborghs Margo

De voorbereidingen voor het kampioenschap visroken gingen vrijdagavond van start. De vissen, die eerder al werden gevangen door de leden van de visclub, mochten thuis al bewerkt worden.

“De vis behandel je naar eigen goeddunken, maar de manier van behandelen bepaalt wel de smaak en kleur van de makreel”, vertelt deelnemer Ludo Somers. “Het roken zelf gebeurt ter plaatse in een rookkast of rookton met zaagsel en houtkrullen van eik en beuk. De manier van roken is bij iedereen hetzelfde. Alleen de temperatuur kan verschillend zijn. Pas na het drogen van de vis kan er gerookt worden. Het is de bedoeling om de makreel goudgeel te krijgen aan de buitenkant en sappig aan de binnenkant.”

Enige vrouw

Pascale Van Dyck (46) is de enige vrouw die deelneemt. “Mijn man is een palingvissers. Hij vangt de paling en ik rook de paling. Vandaag is het enkel makreel die gerookt wordt. Thuis heb ik een grote rookoven. Hier gebruik ik een kleintje. Het garen kan verschillen naargelang de lengte van de vis. Na het garen begint het roken van de vis. Wanneer de vis goudgeel is, is hij klaar. Je moet dus regelmatig kijken en de temperatuur in de gaten houden. Het garen gebeurt op een temperatuur van ongeveer 80°C. Voor het roken wordt de temperatuur verlaagd.”

Alvorens de vissen worden gegaard en gerookt worden ze gelabeld met een loodje en voorzien van een nummer. “Op die manier weet de jury niet van wie de vissen zijn”, vertelt Audry Meeusen. “Ik zorg ervoor dat de jury straks de vissen van elke deelnemers kan proeven. Eigenlijk fungeer ik een beetje als deurwaarder. Smaken verschillen. Het ligt er dus aan welke smaak de juryleden appreciëren, al gaat het beoordelen wel verder dan dat. Ook het uitzicht en de presentatie spelen een rol.”

Enig in België

Voor zover de organisatie weet, is ze de enige visclub in België die dit kampioenschap organiseert. “Mochten er toch nog andere clubs zijn, dan zouden we dat graag willen weten”, zegt Somers nog. “Misschien kunnen we ons dan volgend jaar aan elkaar meten.”

MaTi

Foto: Staand van links naar rechts: Lu Claesens, Eric Van Thillo, Jan De Groof, Pascale Van Dyck, Kris Schuurbiers, Winny Goosen. Gehurkt: Luc Raymackers, Fons Van Dorst en Ludo Somers. Niet op de foto, maar wel deelgenomen: Willy Gabriels.

Meer nieuws uit stad en rand

MEER OVER

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio