1 / 7
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Landelijke Gilde viert 75ste verjaardag met geslaagd Bikken en Biken

347 fietsers namen zaterdag deel aan Bikken én Biken, de smakelijke fietshappening ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van de Landelijke Gilde Pulderbos. Voor amper 15 euro konden de deelnemers 23 kilometer trappen langs verrassende paden in Groot-Zandhoven. Zo mochten ze uitzonderlijk dwars door Krabbels. Onderweg waren er haltes om de honger te stillen. Zo kon het aperitief, een glaasje cava of sinaas met een kersttomaatje en mozarella, genoten worden bij boer Frans Van Genechten aan het Nazarethpad in Zandhoven. Lekkere slasoep stond op het menu bij slaboer Gustaaf Dillen aan het Bisschoppenbos in Massenhoven. De hoofdschotel werd geserveerd in Hoeve Vermeiren aan de Cauwenberglei tegenover 't Groenhof in Pulle. En het dessert, een lekkere ijs van De Hoeve uit Pulle, sloot deze perfecte namiddag af in de tent bij boer Vercammen aan de Kleinheide in Pulderbos waar de tocht vertrok en aankwam.

Kristin Matthyssen

Daar stond ook de grote feesttent waar daags tevoren een feestelijke jubileumreceptie plaatsvond. De Landelijke Gilde Pulderbos werd destijds gesticht door o.a. Gust Van Winckel, Jan Simons en Louis De Schutter. "Het was aanvankelijk vooral een vormingsvereniging voor landbouwers, die voortsproot uit Boerenbond", vertelt Dirk Vercammen. "Intussen is het een vereniging geworden die vooral mikt op ontspanning, en in tweede instantie nog steeds op vorming en voordrachten, speciaal gericht op plattelandsbewoners en dus niet meer louter op boeren. Van onze 110 leden in Pulderbos, is er ook nog maar een tiental echt landbouwer in hoofdberoep."

De tweede zaterdag van september, op 14 september om precies te zij, organiseert de Landelijke Gilde Pulderbos voor de tweede maal een Lichtjeswandeling met ongeveer vierduizend kaarslichtjes over een traject van vijf à zes kilometer. "We vertrekken andermaal aan de windmolen, maar het traject loopt nu meer richting dorpscentrum terwijl we vorig jaar richting Kleinheide wandelden. De ruststop wordt weer prachtig versierd, maar ik ga die exacte locatie nog niet verklappen", vertelt Dirk Vercammen, die hoopt dat de inwoners van Pulderbos hun huizen even enthousiast met lichtjes versieren als vorig jaar.

Bikken en Biken wordt misschien ook nog herhaald door het groot succes. Louis Rens (82), Alfons Vercammen (78) en Eduard De Schutter (82) roemden in elk geval de smetteloze organisatie. "We moesten nergens wachten, de hapjes en het eten waren perfect en de route was heel veilig. Zo hebben we de drukke N14 niet moeten oversteken maar maakten we de doorsteek door onder de brug in Massenhoven te rijden, wat ik een heel goeie vondst vond", zegt Eduard.

Kristin Matthyssen

Meer nieuws uit stad en rand

MEER OVER

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio