Frituur van met uitzetting bedreigd Chinees gezin gaat weer open

Tientallen mensen van het actiecomité "Steun Lisa en haar gezin" zijn zaterdag in Zemst komen opdagen voor een receptie omwille van de heropening van de frituur van het met uitwijzing bedreigd Chinees gezin. Het illegaal in ons land verblijvende gezin werd in mei opgepakt en overgebracht naar een transitwoning met het oog op hun uitwijzing, wat in Zemst tot fel protest leidde. Om gezondheidsredenen mochten ze enkele weken later terug naar huis.

jrosquin

"Het gezin zelf mag omwille van het uitwijzingsbevel de frituur zelf niet meer uitbaten, maar heeft ze onderverhuurd aan een koppel om op die manier hun rekeningen verder te kunnen betalen. Ondanks het feit dat ze het land moeten verlaten willen ze op die manier hun rekeningen en facturen tot de laatste euro betalen", zegt Hans Van Goolen, woordvoerder van het solidariteitscomité.

Procedure tot regularisatie

Tegen de uitwijzing is een grote steunbeweging op gang gekomen. Een onlinepetitie leverde een kleine 2.000 handtekeningen op. Eind mei stemde ook de gemeenteraad van Zemst unaniem voor een solidariteitsmotie.

Een juridische procedure om het uitwijzingsbevel teniet te doen, lukte niet. Nu loopt nog een procedure tot regularisatie. "Er zijn juridisch nog mogelijkheden om hen hier te houden, zoals het feit dat Chinese ambassade de twee kinderen geen visa wil geven omdat ze hier geboren zijn. De man zou ook een derdenverzet kunnen starten, omdat hij slachtoffer is van een situatie - het feit dat zijn vrouw haar verblijfsvergunning verloor - waaraan hij geen schuld heeft", aldus Van Goolen.

Belga

Foto: Stefaan Van Hul

MEER OVER Zemst

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio