Van drugssmokkel verdachte douanier mag cel verlaten

Douanier Tim D. mag van de raadkamer de cel uit, mits het betalen van 25.000 euro borg. Voor hem is dat ongetwijfeld een peulschil, want zijn drugsinkomsten worden geraamd op 7 miljoen euro. Het parket tekent beroep aan.

jrosquin

Van de 24 verdachten in het drugsdossier zitten er nog vijf in de cel. De raadkamer behandelde vrijdag de verlenging van de aanhouding van hoofdverdachten Tim D. en Guy W. Het dossier van Guy W. werd niet behandeld op vraag van de advocaat, wegens vakantie. Tim D. mocht door de raadkamer op vrije voeten mits voorwaarden. Tim D. zit al tien maanden in voorhechtenis.

Douanier Tim D. wordt beschouwd als de leider van de drugsorganisatie die tonnen cocaïne uit de haven smokkelde. Volgens zijn advocaat Liliane Verjauw klopt dat verhaal niet en was zijn positie bij de douane veel te bescheiden.

Wapengebruik

De andere drie die nog vastzitten zijn Murat C., Zark B. en Kaddour B. Murat C., een Belgische Turk is lid van een Turkse drugsorganisatie. Zijn aanhouding verliep niet zonder slag of stoot en ging gepaard met vuurwapengebruik. Murat C. betaalde Tim D. voor zijn tussenkomsten. Maar het is de vraag of de bende er echt veel aan heeft verdiend, want een drugstransport met acht ton cocaïne werd in beslag genomen.

De Serviër Zarko B. werkte vooral samen met Guy W. om drugs uit de haven te halen. De Marokkaanse Belg Kaddour B. hield zich bezig met de voorbereidingen van de import van drugs en was de tussenpersoon met een Marokkaanse drugsorganisatie.

AK

Foto: De verdachte douanier Tim D.