Zwarte zaterdag op Franse wegen, zondag geen problemen verwacht

Zaterdag was een zwarte dag voor het verkeer dat in Frankrijk richting zuiden reed. Vooral in de Rhônevallei was het erg druk, met lange files als gevolg. Dat zeggen automobilistenverenigingen Touring en VAB. Zondag worden geen verkeersproblemen verwacht.

jrosquin

Omstreeks 14 uur stond er op de Franse autosnelwegen 644 kilometer file, maar de tendens was toen al dalend. Volgens VAB was het zaterdag niet zo druk als vorig weekend, "maar wel bijna even druk als op de zwarte zaterdag vorig jaar, toen er 765 kilometer file stond".

Lange files stonden er aan de Spaanse grens nabij Perpignan, waar het vier uur aanschuiven was, en aan de Mont-Blanctunnel richting Italië, met een wachttijd van anderhalf uur.

Elders in Europa

Buiten de Rhônevallei was het een rode dag op de Franse wegen, zegt Touring. Ook elders in Europa was het een rode dag voor zowel het vertrek als de terugkeer.

In Duitsland stond er 38 kilometer file in Beieren en 49 kilometer in Baden-Württemberg. Zoals steeds was het ook aan de Gotthardtunnel in Zwitserland lang aanschuiven: een file van 10 kilometer zorgde in noordelijke richting voor 1 uur 40 minuten wachttijd, naar het zuiden moest er over 3 kilometer aangeschoven worden, met een wachttijd van een halfuur tot gevolg.

Het verkeer in Oostenrijk was eveneens druk, maar het bleef vlot.

Foto: Belga Files op de Franse snelwegen