Massaal kusmoment in Antwerpen tegen homobeleid in Rusland

Voor het Russische consulaat in Antwerpen heeft vrijdagavond een grootschalige 'Kiss-in' plaatsgevonden als protest tegen de huidige situatie van holebi's en transgenders in Rusland. Het gezamenlijke kusmoment was een initiatief van holebikoepel Het Roze Huis - Cavaria en werd gesteund door tal van groeperingen en partijen.

evrolix

De 'Kiss-in' valt niet toevallig samen met de momenteel in Antwerpen georganiseerde World Outgames, een vierjaarlijks internationaal sportief en cultureel evenement dat net aandacht wil vragen voor de rechten van holebi's en transgenders over de hele wereld. Dat het Russische parlement onlangs wetten goedkeurde die bepaalde uitingen van homoseksualiteit strafbaar maken, is volgens Het Roze Huis - Cavaria dan ook een enorme domper op de in Antwerpen heersende feestvreugde. Op het kusmoment kwamen daarom ook heel wat deelnemers van de World Outgames af.

"We doen deze actie om de nieuwe wetten in Rusland aan te klagen, maar ook om in het algemeen onze solidariteit uit te spreken met de Russische holebi's", zegt Marcia Poelman, ondervoorzitter van Het Roze Huis - Cavaria Antwerpen, die spreekt van zowat 500 deelnemers. De protestactie kon vrijdagavond op de steun rekenen van heel wat verenigingen en partijen. Zo was Groen vertegenwoordigd door Europees parlementslid Bart Staes, die wil dat Europa meer druk zet op Russisch president Vladimir Poetin om de wetten in kwestie weer in te trekken. Ook het Antwerpse stadsbestuur zond een delegatie ter plaatse. Special guest op de Kiss-in was dan weer Yuri Gavrikov, de organisator van de Gay Pride in Sint-Petersburg die op basis van de nieuwe wetten werd gearresteerd.

Belga Foto AFP

Vastgoed

Jobs in de regio