Brandende combi mogelijk wraak voor Jonathan Jacob

Vandalen hebben in de nacht van donderdag op vrijdag een politiecombi op de parking naast het hoofdcommissariaat in Mortsel in brand gestoken. De politie sluit niet uit dat het vandalisme een wraakactie is voor de zaak-Jacob.

jrosquin

De onthaalbediende van de politiezone Minos, waartoe Mortsel behoort, zag omstreeks 3u in de nacht van donderdag op vrijdag op beelden van de bewakingscamera’s hoe vandalen toesloegen op de parking naast het hoofdcommissariaat op de Liersesteenweg in Mortsel. Enkele personen liepen naar een van de geparkeerde politiecombi’s en staken het voertuig in brand.

“De brandweer was snel ter plaatse, maar de combi is volledig verloren. Het ging om de nieuwste combi van ons korps, die amper twee maanden in dienst was. Het verlies loopt op tot 60.000 à 65.000 euro. Gelukkig bleven andere politievoertuigen op de parking gevrijwaard”, licht woordvoerder Johan Wonnink van politie Minos toe.

Terugkerend vandalisme

Aan de hand van de camerabeelden en het sporenonderzoek dat na de brand is gevoerd, hoopt de politie de dader te vatten. Dan zal blijken of de daad al dan niet een wraakactie tegen de politie Minos was voor de zaak rond Jonathan Jacob. Jacob overleed op 6 januari 2010 in een cel in het hoofdcommissariaat, nadat hij hardhandig was aangepakt door leden van het Bijzonder Bijstandsteam van de Antwerpse politie.

Kort nadat beelden daarvan eind februari 2013 voor het eerst in een reportage van Panorama waren getoond, kreeg de politie Minos al af te rekenen met een gelijkaardig geval van vandalisme.

Jan Jacob veroordeelt vandalisme

Jan Jacob, de vader van de overleden Jonathan, veroordeelt de daad, mocht er een link zijn met de dood van zijn zoon. “Ik kan begrijpen dat het bij sommigen hevige emoties oproept, telkens wanneer er wordt over gesproken. Maar ik betreur het dat men dan zo zou reageren, want dat is verkeerd. Als de dader wordt gevat, moet ook die de consequenties dragen. "

Jan Van de Poel, Eline Mechels

Foto: BFM