Verdacht pakket Leuven was vermoedelijk daad van jongeren of anarchisten

Het bompakket dat vrijdag aangetroffen werd in een trein in Leuven, was artisanaal en zeer amateuristisch geconstrueerd met materialen waarmee op het eerste zicht geen personen kunnen worden gedood of ernstig verwond. DOVO laat het pakket momenteel onderzoeken om meer te weten te komen over de samenstelling en de gebruikte methode en verwacht de resultaten volgende week. Dat laat minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet weten op vraag van Belga.

jrosquin

De veiligheidsdiensten denken niet dat het gaat om een terroristische daad. Dat is de reden waarom het Leuvense parket het onderzoek leidt, en niet het federaal parket dat exclusief bevoegd is op vlak van terrorisme. "Zich baserend op gelijkaardige eerdere feiten wordt vermoed dat het pakket het werk is van anarchisten of jongeren", aldus Milquet. De minister herinnert er aan dat er zware straffen staan op het plaatsen van verdachte pakketten of valse bommeldingen.

Aan de veiligheidsmaatregelen, onder meer in stations en in treinen, die minister Milquet vorige week zaterdag 3 augustus aankondigde naar aanleiding van de verhoogde internationale terreurdreiging, verandert er voorlopig niets. De veiligheidsdiensten linken het in Leuven gevonden pakket niet aan deze internationale context. De in ons land genomen veiligheidsmaatregelen zijn volgens de minister overigens geenszins het gevolg van een bedreiging die specifiek en exclusief gericht is op ons land.

Belga

Foto: Belga station van Leuven

Lees ook: Parket laat inhoud van kistje in Leuvens station onderzoeken