Vakbond wil meer uitleg over plannen Bpost-topman

De christelijke vakbond ACV heeft begrip voor de plannen van postbaas Johnny Thijs om voltijdse banen bij de post te garanderen door het werkpakket van de postbodes uit te breiden. "Maar we krijgen te weinig uitleg over die denkpistes en te weinig feedback over proefprojecten die al lopen", zegt Lieve Vanoverbeke, algemeen secretaris van ACV-Transcom-Post. Lieven Vanoverbeke verwacht meer uitleg bij de eerstvolgende ontmoeting van vakbonden en de postdirectie eind augustus.

tmas

Lees ook: Postbode wordt manusje-van-alles

Johnny Thijs, CEO van Bpost, lanceerde zijn idee zaterdagmorgen in een interview met de de krant De Tijd. Hij zegt daarin dat hij de postbodes wil inschakelen om bijvoorbeeld observaties te doen bij klanten voor verzekeringsmaatschappijen, of meteropnames voor water- en energiegroepen.

"We begrijpen dat dergelijke denkpistes gevolgd worden om het verlies van het volume van de klassieke post te compenseren", zegt Lieve Vanoverbeke. "Maar we hebben toch ook vele vragen: wat zullen de arbeidsomstandigheden zijn voor de postbodes? Zullen zij een opleiding krijgen om die bijkomende taken uit te voeren? Hoe lang duurt die opleiding? Wat met de postbodes die niet slagen voor die opleiding? ..."

Vanoverbeke zegt dat ze bij het eerstvolgende contact van de bonden duidelijke antwoorden wil krijgen van de directie.

Volgens Vanoverbeke lopen er al verschillende proefprojecten, waarbij de postmensen bijvoorbeelden maaltijden aan huis gaan serveren, en zijn er plannen om de postbodes uitleenboeken van bibliotheken aan huis te laten bestellen. "Maar ook hierover krijgen de vakbonden geen feedback. Die gaan we nu zo snel mogelijk vragen, aldus Vanoverbeke.

Belga Archieffoto: Bpost-topman Johnny Thijs