Egyptische politie wil islamisten in protestkamp uithongeren

De Egyptische ordetroepen willen het langdurige protest van islamisten in de hoofdstad Kaïro zonder bloedvergieten beëindigen. Dat meldt de Arabische krant Al-Sharq Al-Awsat zaterdag, zich baserend op een verantwoordelijke. Volgens de informant zou de uitvoering van het plan tot drie maanden kunnen duren.

tmas

Eerst zou in de komende dagen de toegang tot het protestkamp rond de Rabea-al-Adawija-moskee geblokkeerd worden. Daarna zou de politie het tentenkamp van de aanhangers van de verdreven president Mohammed Morsi met traangas en waterkanonnen bestoken. Ook wil men de betogers van water afsluiten en ervoor zorgen dat er geen levensmiddelen meer tot bij hen geraken.

Veel buitenlandse diplomaten hebben de Egyptische overgangsregering in de afgelopen weken gewaarschuwd voor een gewelddadige tussenkomst tegen de betogers. De islamisten willen dat Morsi weer aan de macht komt, nadat het leger hem in juli na massaprotesten had afgezet. Ze willen in hun protestkamp blijven tot die eis wordt ingewilligd.

Belga Foto AFP