Straatartiesten vermaken bestuurders op vesten

Keep on rolling: dat is de boodschap van de Mechelse straatartiest Gijs Vanhee en de Gentse Maarten Leenknecht voor de bestuurders op de Mechelse vesten. De artiesten kregen op de Olivetenvest een muur ter beschikking die ze opfleurden met een hoog kunstwerk.

Sven Van Haezendonck

Wie op de Koningin Astridlaan richting Oscar Vankesbeeckstraat rijdt, heeft er aan zijn rechterkant een bezienswaardigheid bij: een kleurrijke muurschildering. Donderdagochtend schoten Gijs Vanhee (31) en Maarten Leenknecht (27) in actie, vrijdagavond was het werk klaar. Het resultaat is een monster in typische Gijs Vanhee-stijl dat de boodschap Keep on rolling - het werk van Leenknecht - omvat. "Het is een knipoog naar de chauffeurs op de ring", verklaart Mr. Leenknecht, zoals de artiestennaam van de Gentenaar luidt. "Zij staan hier vaak stil voor de lichten, dus is Keep on rolling wel een grappige boodschap."

"Het is een soort van parodie op oude reclameschilderingen", vult Vanhee aan. "Vroeger had je de traditie van geschilderde reclamepanelen, daar gaan we hier op voort. We hadden opgezocht wat 'oliveten' betekent: dat stelde niet veel voor, maar de 'olie' hebben we behouden. Gecombineerd met de drukke baan, dachten we aan oude autoreclamepanelen. Vandaar ook de kleuren: deze letters zouden hier evengoed al een paar jaar kunnen staan."

Recent maakte Vanhee zijn grootste werk ooit: een indrukwekkende muurschildering op het provinciehuis in Antwerpen, te zien als u de stad via de E19 binnenrijdt. Enkele weken geleden schilderde hij een stevige walvis op de muren van het Mechelen Event Center. En met dit werk is de Mechelaar opnieuw iets prominenter aanwezig in het straatbeeld van zijn stad. "Deze tekening is de meest zichtbare in Mechelen. Bovendien staat hij op een muur die binnenkort wellicht niet afgebroken wordt. Meestal verdwijnt mijn werk snel weer."

De twee kunstenaars werden gevraagd door de eigenares van de muur, Annemie Bruyndonx (46). "In een koffiebar hoorde ik dat Gijs steeds op zoek is naar muren", vertelt de Mechelse. "Ik heb hem mijn muur met veel plezier ter beschikking gesteld. Het duurde even voor ik toestemming had van de stad (zelfs het ontwerp werd goedgekeurd, red.). Het resultaat is fantastisch."

MASI

Foto Patrick Hattori

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners