Nieuwe torenwachter vindt zijn job een eer

Pieter Janssen (29) is de nieuwe torenwachter van Sint-Rombouts in Mechelen. "Techniek fascineert me heel erg en ik ben bereid veel bij te leren", zegt hij.

Sven Van Haezendonck

Twee jaar lang was Janssen fietsenmaker in Leuven, tot zijn oog viel op een bijzondere advertentie van de stad: die van torenwachter, waarmee hij meteen de 'hoogste' ambtenaar van Mechelen kon worden. Want door de loopbaanonderbreking van zijn voorganger Nick Vanhaute uit Haacht was die functie vacant. Pieter Janssen is afkomstig uit Duffel, maar woont sinds een tijdje in hartje in de Mechelen. "Op de Bruul, niet ver van mijn werk, wat ook een voordeel is", lacht hij.

Met het uitvallen van het automatisch speelwerk van de beiaard had Pieter Janssen in zijn eerste week al meteen prijs. "Samen met klokkenmaker Luc Michiels en Nick Vanhaute heb ik de defecte onderdelen gedemonteerd. Nick is natuurlijk heel gespecialiseerd. En als ik zijn niveau wil halen, zal ik nog veel moeten leren. Ik ben in elk geval heel erg geboeid door techniek", vertelt Pieter.

Zijn voorganger Nick Vanhaute is er gerust in. "Pieter heeft het in de vingers. Over een drietal weken moet de beiaard trouwens opnieuw automatisch spelen. Door de vakantieperiode is het iets moeilijker om aan onderdelen te geraken", zegt Nick. De nieuwe torenwachter heeft er in elk geval veel zin in. "Zorg mogen dragen voor de toren is een hele eer. Het is een prachtig gebouw, en ik zal mijn best doen een goede huisvader te zijn", zegt Pieter nog.

SVH

Foto Patrick Hattori

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio