Amerikanen onderzoeken mysterieuze dolfijnensterfte

De laatste tijd zijn voor de Atlantische kust van de Verenigde Staten opmerkelijk meer dode dolfijnen aangetroffen. In juli spoelden 89 dolfijnen aan op de stranden aan de Atlantische kust en in augustus werden tot hiertoe al 35 dode zoogdieren geteld. De Amerikaanse autoriteiten starten nu een onderzoek naar de ongewoon hoge sterftegraad.

evrolix

Wetenschappers zullen onder andere proberen uit te vissen of de mysterieuze sterfte veroorzaakt wordt door een besmettelijk pathogeen aangezien sommige dieren longletsels vertoonden. De sterfte is volgens de onderzoekers erg ongewoon. Er werden sinds begin juli al abnormaal veel dode dieren aangetroffen voor de kusten van New York, New Jersey, Delaware, Maryland en Virginia. In Virginia bijvoorbeeld, waar in een julimaand gemiddeld zeven dolfijnen dood worden aangetroffen, telden de autoriteiten dit jaar al 45 gestorven dieren.

"Uit een eerste onderzoek van het weefsel van een dolfijn blijkt een mogelijke infectie met het morbillivirus, al is het nog te vroeg om te kunnen zeggen of dat virus aan de oorzaak ligt van de sterfte", aldus de Amerikaanse weer- en klimaatorganisatie NOAA in een communiqué. De meeste dolfijnen werden dood aangetroffen. Een klein aantal verkeerde nog in leven, maar stierf kort nadat ze werden gevonden.

Belga Archieffoto Belga

Nu in het nieuws