Groen neemt deel aan Kiss-in voor Russische consulaat

Een delegatie van Groen onder leiding van Bart Staes zal vrijdag om 18u deelnemen aan de Kiss-in voor het Russische Consulaat in Antwerpen. In Rusland ging de situatie voor holebi's op korte tijd drastisch achteruit. Het verbod op 'homoseksuele propaganda' is een dekmantel om holebi's hard aan te pakken. Groen vraagt dat de Europese Unie en de federale regering druk zetten op president Poetin om de haatdragende Russische wetten terug te trekken.

sboeynaems

De Europese Unie drukte in juni bij monde van hoge vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid Catherine Ashton haar 'ongerustheid' uit over de vervolging van de holebigemeenschap, maar voor Groen volstaat dit niet. Europees parlementslid Bart Staes: "Als dat het politieke antwoord is van de Europese Unie, dan schiet Ashton serieus te kort. Dat Rusland de EU voorziet van gas en olie en in de Verenigde Naties mee aan het stuur van de wereld zit, mag niet leiden tot gematigde reacties bij de Belgische en Europese regeringsleiders."

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) reageerde nog niet. "Ik roep onze minister op om de handschoen op te nemen en Russisch president Poetin via bilaterale en Europese kanalen te vragen om de haatdragende Russische wetten definitief in te trekken en niet enkel voor de duur van de Olympische spelen," treedt kamerlid Eva Brems haar collega Staes bij. Minister Reynders moet alle drukkingsmiddelen, inclusief de Olympische Winterspelen en de Belgische handelsmissie die begin 2014 onder leiding van Prinses Astrid naar Rusland trekt, inzetten om de homofobe wetten in Rusland te laten schrappen.

Foto Belga: Bart Staes van Groen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER