Twee laatste oud-strijders van Heists Partizanenkorps 037 overleden

Print
Heist-op-den-Berg - De twee laatste oud-strijders van het bekende Heistse Partizanenkorps 037, ook wel bekend als ‘De Zwaan’, zijn ondertussen overleden. Maria Liekens en Jef Van Rompaey, die tijdens de Tweede Wereldoorlog hardnekkig weerstand boden aan de Duitse bezetter, bereikten beiden de leeftijd van 91 jaar en overleden met amper een week tijdsverschil.
Maria Liekens was het enige vrouwelijke lid van de Heistse verzetsgroep en werkte destijds als koerier onder haar schuilnaam Agnes. Ze bracht berichten en documenten rond tussen verschillende weerstandsgroepen in de hele regio. “Maria was een kordate en sterke vrouw”, aldus mede-oud-strijder en erecommissaris van de politie Edgard Maes.

Een aanslag op een dynamiettrasport in oktober 1943 had voor de betrokken leden van het korps zware gevolgen. Ook Maria Liekens werd door de Nazi’s aangehouden. Ze werd naar Duitsland overgebracht en zag daar verschillende concentratiekampen van heel dichtbij. “Maria heeft tijdens de oorlog een turbulent leven gekend. Haar ontberingen zijn vandaag nog maar moeilijk te vatten”, gaat oud-commissaris Maes verder.

Liekens was de allerlaatse overlevende van Partizanenkorps 037. Ze overleed op vrijdag 2 augustus, de dag dat haar collega-partizaan Jef Van Rompaey begraven werd. Hij overleed zelf op donderdag 25 juli. Van Romaey was een van de twee verzetsstrijders die bij de bewuste aanval op het explosieventransport in 1943 wist te ontsnappen. “Omdat er in Heist grote razzia’s plaatsvonden, was hij genoodzaakt om tot aan het einde van de oorlog onder te duiken in Schaarbeek en Vorst”, vertelt Maes nog.

Kvro / BePr

.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio