Overleg over werkdruk bij Brussels Airlines afgesprongen

Overleg over werkdruk bij Brussels Airlines afgesprongen

Overleg over werkdruk bij Brussels Airlines afgesprongen

Print
Overleg tussen vakbonden en directie over de werkdruk bij het cabinepersoneel van luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines is vrijdag afgesprongen. Dat zegt hoofdafgevaardigde Driss Abied van de liberale vakbond. Er zal nu een verzoeningspoging via een bemiddelaar aangevraagd worden. Als dat geen oplossing oplevert, dreigt de vakbond met "harde acties".

Volgens Abied heeft de directie van Brussels Airlines negatief gereageerd op de meeste van veertien punten die de vakbonden hadden voorgelegd. De discussie draait om de werkdruk bij de 1.200 werknemers die als cabinepersoneel aan de slag zijn bij de maatschappij.

"Er zijn voor de periode 2013-2014 cao's afgesloten over de werkdruk, maar die worden niet altijd nageleefd", zegt de vakbondsman. Volgens de vakbond zijn de vluchtschema's te zwaar, en komt de veiligheid van het personeel daardoor in het gedrang. "Ze zijn te vermoeid om naar huis te rijden", zegt Abied.

In een pamflet dat na de afgesprongen onderhandelingen werd verspreid, schrijven de drie vakbonden dat de voorstellen van de directie "lang niet voldoende" waren om de gezondheid, het sociale leven of zelfs de relatie met kinderen of partner van de werknemers veilig te stellen. Volgens de vakbonden probeert de directie "de citroen uit te persen tot depressies, inzinkingen en burn-outs geen uitzondering meer zijn".

De vakbondsafgevaardigden vragen nu een verzoening aan bij de overheid. "Als we niet tot een akkoord komen, kunnen we niet garanderen dat er geen extreem harde acties zullen plaatsvinden in de zeer nabije toekomst", staat in het pamflet. Bij de luchtvaartmaatschappij bevestigt woordvoerster Wencke Lemmens dat er een verzoening wordt aangevraagd. De directie is wel "verbaasd" over het vastlopen van de gesprekken met de vakbonden. "We staan en stonden altijd open voor overleg. Het is een traditie binnen het bedrijf om tot oplossingen te komen rond de tafel. Wij luisteren naar de vakbonden", aldus Lemmens. "We zijn ervan overtuigd dat er nog een oplossing gevonden kan worden rond de tafel."

Belga

Foto Belga