Antwerpen ligt aan de voeten van Bayer

Antwerpen ligt aan de voeten van Bayer

Antwerpen ligt aan de voeten van Bayer

Print
Berendrecht-Zandvliet-Lillo - Sinds donderdagavond en wellicht nog tot zaterdagavond draait, als het weer het toelaat, 's ochtends en 's avonds ten noorden van Antwerpen een "zeppelin" in de kleuren van Bayer rondjes boven het landschap. Het groen-blauwe luchtschip opereert vanop het vliegveldje van Hoevenen, naast de A12.

Minister-president Kris Peeters was donderdagavond de eerste om in ons land met het 41 meter lange luchtschip een tripje te maken van Hoevenen tot boven de Bayersite langs de Scheldelaan. Het windgevoelige luchtschip vertrok wel anderhalf uur later dan gepland omdat er te veel wind zat. Een honderdtal toeschouwers was naar Hoevenen afgezakt om het merkwaardige tuig te bewonderen.

Lees ook Kris Peeters vliegt in zeppelin over Bayersite

In alle vroegte was de Bayer-ploeg ook vrijdagochtend op post om reeds om 6u15 de zeppelin klaar te maken voor een eerste vlucht met uw krant.

In feite is het luchtschip een door Bayer ontworpen, bestuurbare, zeppelinvormige warmeluchtballon. Terwijl de nevelslierten nog over de velden rond Hoevenen hingen steeg de zeppelin een eerste keer om 6u47 op voor een trip van een half uurtje. Snel werd hoogte gewonnen om veilig boven de hoogspanningslijnen in de haven te blijven en boven de 'bergen' van de Hoge Maay uit te komen.

Tegenwind

Zelfs voor de beide, ervaren piloten - Haimo Wendelstein en Andreas Kuhl - was het uitzicht op de wereldhaven grandioos. Vanuit het open gondeltje - nauwelijks meer dan een strandkarretje maar dan hoogtechnologisch - wezen ze elkaar enthousiast punten aan in de haven, wezen naar het spoorcomplex Antwerpen-Noord dat onder ons lag zoals een treintafel en namen zelf enkele foto's.

Maar vooruitgang boekte het luchtschip nauwelijks… Traag ging het over de A12. "Het is zwaar. Te veel tegenwind", klonk het door de koptelefoons. Minutenlang trachtte Haimo toch tegen de windmuur aan te beuken om alvast de vijf kilometer verder gelegen Bayer-site te bereiken. Dat lukte niet. Verder dan de spoorbundels tot de Noorderlaan bij het totaal verlaten Opel-complex geraakte het luchtschip met de registratie 'D-OBLL' echter niet.

150 jaar

Sinds februari laat Bayer zijn 'zeppelin' overal ter wereld rondjes vliegen om op een milieuvriendelijke manier in de kijker te zetten dat de Duitse chemiegigant dit jaar zijn 150ste verjaardag viert.

Grote gedeelten van het luchtschip zijn samengesteld uit producten die onder meer in Antwerpen worden gemaakt.

PVb

Foto's Jan Van der Perre

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio