Stroomleveranciers boycotten netvergoeding voor zonnepanelen

Stroomleveranciers boycotten netvergoeding voor zonnepanelen

Stroomleveranciers boycotten netvergoeding voor zonnepanelen

Print
Stroomleveranciers Electrabel, Eni, Essent, Eneco en EDF Luminus willen de netvergoeding die de beheerders vragen niet doorrekenen aan de eigenaars van zonnepanelen. Dat weten De Standaard en Het Nieuwsblad.

Die netvergoeding werd door Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche (sp.a) ingevoerd om de eigenaars op gepaste wijze te laten bijdragen aan de stroomdistributie. De stroomleveranciers zijn het nu oneens over de facturen die de netbeheerders voorleggen aan de klanten. Als de klanten weigeren te betalen, lopen de leveranciers immers die netvergoeding mis.

Van den Bossche heeft de opdracht gekregen om te bemiddelen. Volgens Vlaams parlementslid Robrecht Bothuyne (CD&V) mag de situatie niet blijven aanslepen. "Het kan niet dat de ene eigenaar van zonnepanelen wel de netvergoeding betaalt en de andere niet omdat hij bij een andere leverancier is aangesloten", zegt hij in de krant.

Bovendien heeft Bothuyne weet van drie particuliere installaties die aangesloten zijn op het stroomnet, maar niet aangemeld zouden zijn bij netbeheerders Eandis of Infrax. Zo kunnen ze de vergoeding ontlopen.

MCe, archieffoto
MEEST RECENT