Al-Qaida beraamde aanslagen vanop Arabisch Schiereiland

Al-Qaida beraamde aanslagen vanop Arabisch Schiereiland

Al-Qaida beraamde aanslagen vanop Arabisch Schiereiland

Print
Niet al-Qaida-chef Ayman al-Zawahiri, maar het netwerk van al-Qaida op het Arabisch Schiereiland beraamde een complot om anti-westerse aanslagen te plegen. Dat meldt de Amerikaanse krant Wall Street Journal donderdag.

Een anonieme Amerikaanse vertegenwoordiger verklaarde dat Nasser Al-Whaychi, de chef van al-Qaida op het Arabisch Schiereiland die in Jemen verblijft, het brein is achter de mogelijke aanslagen. Volgens de bron zou al-Zawahiri "enkel zijn zegen hebben gegeven, wat iets helemaal anders is dan zelf het complot te beramen of zelf in staat te zijn om een aanslag in de stijl van 11 september uit te werken", luidt het in het krant.

Telefoongesprek

De Amerikaanse inlichtingendiensten hebben een telefoongesprek onderschept, waarin Al-Zawahiri, de voormalige rechterhand van Osama bin Laden, dus enkel zijn toestemming zou gegeven hebben voor de operatie.

De terreurdreiging heeft ervoor gezorgd dat de VS in verschillende landen in het Midden-Oosten hun ambassades en consulaten sloten. Landen als Duitsland, Frankrijk, Nederland en Groot-Brittannië volgden hun voorbeeld.

Jemen verijdelde aanslag

Jemen heeft woensdag nog verklaard dat het een aanslag van al-Qaida verijdeld heeft. Donderdagavond werden nog twee vermoedelijke leden van de terreurorganisatie opgepakt in Saoedi-Arabië. Sinds eind juli werden al verschillende aanvallen met drones, vermoedelijk uit de VS, gepleegd op het Arabisch Schiereiland. Donderdag kwamen nog 12 vermoedelijke leden van al-Qaida om.

Belga, foto: AFP

Nu in het nieuws