Wonen

Doe-het-zelver met uitsterven bedreigd

Print

Doe-het-zelver met uitsterven bedreigd

De doe-het-zelver is steeds moeilijker te vinden. Uit een nieuw onderzoek blijkt namelijk dat 24% van alle Belgen nog maar zelf klusjes opknapt. Vooral de jeugd heeft geen besef meer hoe zelf dingen te moeten doen.

"De klusrage is inderdaad uitgedoofd. Vooral jongeren beseffen dat ze voor dat werk toch niet in de wieg zijn gelegd en doen na een reeks van verwoede pogingen uiteindelijk toch een beroep op een vakman. Wat we zelf doen, doen we dus meestal niet beter. Als ze bovendien aan het eind van de rit de rekening maken, hebben ze door zelf te klussen veel meer uitgegeven dan door een professional in te schakelen. Maar vooral: jongeren tussen 20 en 35 jaar hebben geen zin meer om al hun vrije tijd op te offeren aan het eigenhandig verbouwen van hun huis. Koppels hebben elk een drukke job en kinderen, een heleboel interesses, een meer gevuld sociaal leven, … Ze willen met vakantie gaan en volop genieten van het leven. En daartussen is er absoluut geen plaats meer voor vervelende en moeilijke werkjes. Daarin onderscheiden ze zich duidelijk van hun ouders en grootouders. Handigheid gaat niet langer over van vader op zoon", aldus Koen Vermeiren van Trendhuis.

Nochtans kunnen die beweringen enigszins worden tegengesproken. Zo ziet men ook steeds meer jongeren die zelf de handen uit de mouwen steken om hun huis te (ver)bouwen door de economische crisis die ervoor zorgt dat er minder kapitaal is om dingen uit te besteden.

Photo News

NIET TE MISSEN