Obama wil naast besparingen ook groeipolitiek voor Griekenland

Obama wil naast besparingen ook groeipolitiek voor Griekenland

Obama wil naast besparingen ook groeipolitiek voor Griekenland

Print
Barack Obama heeft donderdag gepleit voor een groeipolitiek in Griekenland. Hij zei aan premier Antonis Samaras dat besparingen niet de enige strategie kunnen zijn om de crisis te overwinnen.

Obama en Samaras hadden 's middags een ontmoeting in het Oval Office. Allebei erkenden ze het belang van diepgaande hervormingen in Griekenland, dat verplicht is een drastisch besparingsplan uit te voeren om de schuldgraad van 176 procent van het bbp terug te dringen. En dat terwijl het bbp in 5 jaar met een kwart daalde door de crisis.

Vertrouwen in Samaras

"Ik heb vertrouwen in premier Samaras dat hij die structurele hervormingen voortzet", zei Obama aan journalisten. "We zijn het er ook over eens dat besparingen niet de enige strategie zijn om de moeilijkheden van Griekenland te overwinnen. Het is ook belangrijk om zich te richten op groei en tewerkstelling, want de geschiedenis heeft uitgewezen dat landen met groei en een hoge werkgelegenheidsgraad (...) er makkelijker in slagen om de schuld terug te dringen dan landen waarin de burgers geen hoop meer hebben".

"We willen ervoor zorgen dat de Grieken het licht zien aan het eind van de tunnel", zei Obama. Hij voegde eraan toe dat de VS Griekenland steunen in dat "moeilijke proces". Samaras zei op zijn beurt dat hij "het nodige zou doen" om de structuren van zijn land te hervormen. Hij drukte er ook op dat het belangrijk is om "aan te dringen op groei en het scheppen van nieuwe banen, vooral voor de jeugd".

Belga, foto: EPA

.

Nu in het nieuws