Twee vrienden van hoofdverdachte Boston in staat van beschuldiging gesteld

Twee vrienden van hoofdverdachte Boston in staat van beschuldiging gesteld

Twee vrienden van hoofdverdachte Boston in staat van beschuldiging gesteld

Print
Twee Kazachse vrienden van de hoofdverdachte van de aanslag op de marathon in Boston zijn donderdag in staat van beschuldiging gesteld. Dat besliste de onderzoeksjury, meldt het ministerie van Justitie.

Dias Kadyrbayev and Azamat Tazhayakov, allebei 19, zouden geprobeerd hebben bewijsmateriaal te vernietigen door de rugzak van de overlevende verdachte van de aanslag, Dzhokhar Tsarnaev, weg te gooien. De rugzak zou lege vuurwerkhulzen en Tsarnaevs laptop bevat hebben.

Beschuldiging

De mannen worden beschuldigd van samenzwering en belemmering van de rechtsgang. De twee mannen waren in de VS met een studentenvisum en waren ingeschreven in de Universiteit van Massachusetts in Dartmouth, samen met Tsarnaev, een Russische immigrant die genaturaliseerd werd tot VS-burger.

Tsarnaev pleitte vorige maand onschuldig op de aanklacht dat hij de aanslag pleegde op 15 april aan de finish van de marathon van Boston. Bij de aanslag kwamen 3 mensen om het leven en raakten meer dan 250 mensen gewond. Tientallen gewonden moesten ledematen laten amputeren. Dzhokhar Tsarnaevs oudere broer, Tamerlan, werd gedood tijdens de klopjacht door de politie in de dagen erna.

Straffen

De twee Kazachse studenten riskeren tot 20 jaar gevangenis voor belemmering van de rechtsgang en 5 jaar voor samenzwering. Ook kunnen ze verplicht worden tot het betalen van een boete van 250.000 dollar en het land uitgezet worden.

Belga, archieffoto

Nu in het nieuws