Belgen hebben hoogste loon van EU, maar minder koopkracht

Belgen hebben hoogste loon van EU, maar minder koopkracht

Belgen hebben hoogste loon van EU, maar minder koopkracht

Print
De Belgen hebben het hoogste brutoloon van de hele EU. Dat blijkt uit een studie van de OESO. Maar omdat de overheid 60% van het loon voor zichzelf houdt, zijn de Belgen op vlak van koopkracht bij de armsten van West-Europa.

De koopkracht is wat een Belg werkelijk kan kopen met het inkomen dat hij verdient. Een gemiddelde Belg verdient 58.235 euro bruto per jaar. Daarin zit niet alleen het nettoloon, maar ook alle belastingen en sociale bijdragen die werkgevers moeten betalen.

Met die 58.235 euro kloppen we alle Europeanen. De Nederlanders verdienen bijvoorbeeld 3000 euro minder. En toch hebben onze noorderburen elk jaar 5000 euro méér dan de Belgen om goederen en diensten te kopen. Qua koopkracht staan de Belgen pas tiende in de EU. Dat komt omdat geen enkele overheid in de Europese Unie zoveel geld afroomt als de onze.

“We hebben dan natuurlijk ook een goed uitgebouwde sociale zekerheid. Maar die hebben ze in Zweden ook, terwijl de mensen daar veel meer geld overhouden”, zegt Peter Vanden Houtte, hoofdeconoom van ING. “Volgens verschillende studies is de Belgische overheid zeer inefficiënt. Er zijn bijvoorbeeld heel wat landen waar er zowel een Vlaamse als een Waalse vertegenwoordiger is voor buitenlandse handel. Dat kost dubbel zo veel geld.”

Lees meer in uw krant.

CWIL/ED

Foto PN

.

Nu in het nieuws