Extra toezicht op treinverkeer door terreurdreiging

De vrees bestaat dat terroristen een aanslag voorbereiden op een hogesnelheidstrein. De federale politie zet daarom extra manschappen in om de belangrijkste Belgische spoorwegstations te beveiligen.

jrosquin

De specifieke dreiging zou zich niet beperken tot België. Ook in de buurlanden zijn er extra maatregelen genomen om het internationale treinverkeer te beveiligen.

Paul Van Aelst, woordvoerder van de NMBS-holding, bevestigt niet dat de hogesnelheidstreinen worden geviseerd. “Maar er is wel een verhoogd toezicht in station Antwerpen- Centraal door het internationaal terreur alarm. Binnenlandse Zaken droeg extra veiligheidsmaatregelen op voor enkele stations en Brussels Airport”, aldus de woordvoerder.

“Onze reizigers moeten zich niet onveilig voelen. Er is meer controle en toezicht in een aantal stations, vooral die met internationaal transport. Het verhoogde toezicht zorgt normaal gezien niet voor hinder voor de reizigers. Het is wel een beetje zichtbaar, vooral - maar niet uitsluitend - bij de aankomst van internationale treinen.”

Sam Reyntjens, Alex Kestens

Archiefbeeld: Belga

Bekijk de reportage van ATV: