"Antwerpen blijft belangrijkste handelscentrum voor diamant"

Volgens de diamantfederatie Antwerp World Diamond Centre blijft Antwerpen het belangrijkste diamanthandelscentrum. Dat moet volgens AWDC blijken uit het jaarverslag van het Kimberley Process Certification Scheme (KPCS), waarmee conflictdiamanten uit de reguliere markt worden geweerd. Het aantal in Antwerpen uitgegeven certificaten bleef ongeveer gelijk.

jrosquin

"In 2012 daalde weliswaar zowel de Antwerpse import als export van ruwe diamant, respectievelijk met 9,50 procent en 1,13 procent, maar die trend zet zich ook duidelijk door in andere centra, zoals bijvoorbeeld Israël, waar de daling met 41,30 procent voor import en 25,70 procent voor export aanzienlijk hoger ligt," stelt het AWDC in een persmededeling. "Het KPCS-jaarverslag bevestigt ook opnieuw dat Antwerpen met 95 pct van de uitgegeven KP-certificaten nog steeds de Europese draaischijf voor diamanthandel is."

India blijft het belangrijkste verwerkingscentrum ter wereld, goed voor 151,9 miljoen karaat aan import van ruwe diamant. "Daarbij blijft Antwerpen ook in 2012 afgetekend het belangrijkste handelscentrum voor de ruwhandel. In 2012 voerde Antwerpen 76,5 miljoen karaat aan ruwe diamant in, terwijl de export van ruwe stenen afklokte op 104,4 miljoen karaat", aldus het AWDC. Rechtstreekse concurrenten Dubai en Tel Aviv importeerden samen 73 miljoen karaat en exporteerden 74,2 miljoen karaat ruwe diamant.

Het aantal in Antwerpen uitgegeven Kimberley Proces-certificaten bleef volgens het AWDC ongeveer op 38.000. "Israël zag dat aantal dalen van 14.000 naar 13.000".