"Kinderen tot 6 jaar moeten extra vitamine D krijgen"

Kind & Gezin raadt gezinnen met kleine kinderen aan om hen tot de leeftijd van 6 jaar extra vitamine D te geven. Recent onderzoek van het UZ Brussel heeft immers aangetoond dat jonge kinderen te weinig vitamine D innemen via voeding. "Een tekort aan vitamine D is erg moeilijk op te sporen en kan ernstige gevolgen hebben, onder meer voor botaandoeningen", zegt Leen Dubois van Kind & Gezin.

jrosquin

Sinds begin 2013 raadt Kind & Gezin aan om dagelijks 400 IU (internationale eenheden) vitamine D toe te dienen, vanaf de geboorte tot en met de leeftijd van 6 jaar. Voordien gold die aanbeveling tot de leeftijd van 2 jaar. "Dat gebeurt best het ganse jaar door", zegt Dubois.

Sterkere beenderen en tanden

Vitamine D helpt om calcium in de beenderen en de tanden op te nemen en maakt het skelet stevig. "Vitamine D kan onder invloed van de zon door ons lichaam zelf worden geproduceerd, maar uit twee recente onderzoeken blijkt dat ook tijdens de zomer onvoldoende te zijn", aldus Dubois.

Het eerste, recente onderzoek bij 700 Vlaamse peuters en kleuters tussen 2,5 en 6,5 jaar toonde slechts een gemiddelde, dagelijkse inname van vitamine D van 80 IU. De belangrijkste bronnen van vitamine D op deze leeftijd waren boter en margarine, groeimelk en vis.

Te weinig inname bij 84% van de kinderen

Het tweede onderzoek naar voedingsgewoonten bij Belgische kinderen tussen 6 en 36 maanden, op basis van gedetailleerde registratie van alle ingenomen voedingsmiddelen, toonde een te lage inname van vitamine D aan bij 84 procent van de kinderen. Dat was het meest uitgesproken bij kinderen tussen 2 en 3 jaar.

Belga

Foto: PN Baby krijgt vitamine D toegediend