Vrees voor Egyptisch bloedbad na mislukken bemiddelingspogingen

De vrees voor een gewelddadige confrontatie tussen de Egyptische veiligheidstroepen en de aanhangers van de afgezette president Mohammed Morsi is verder toegenomen. De pogingen van buitenlandse bemiddelaars om de politieke crisis te bezweren zijn immers op een sisser uitgedraaid, zo heeft het Egyptische presidentschap bekendgemaakt. Waarnemers vrezen voor een slachtpartij met duizenden doden tot gevolg.

jrosquin

De Amerikaanse viceminister van Buitenlandse Zaken William Burns en Abdullah bin Zayed, de minister van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Arabische Emiraten, hebben Kaïro woensdag met lege handen moeten verlaten. Ze hebben vier dagen lang onderhandeld met de Moslimbroederschap en met de nieuwe Egyptische machthebbers, maar bereikten geen resultaat.

'Diplomatie ten einde'

"Vandaag eindigde de periode van diplomatieke inspanningen om de Moslimbroederschap en zijn aanhangers ervan te overtuigen om af te zien van geweld en om bloedvergieten te vermijden", luidt het in een mededeling van het Egyptische presidentschap.

Europa toont zich "zeer bezorgd" over het afspringen van de onderhandelingen, zo verklaarde Catherine Ashton, de Europese hoge vertegenwoordiger voor het buitenlands beleid. Ze kondigde wel aan dat de EU aanwezig zal blijven in Egypte, om met de beide kampen te blijven praten.

Morsi

Volgens de Moslimbroederschap is Morsi de enige legitieme president van Egypte. Zijn aanhangers hebben gezworen om te blijven protesteren tot Morsi weer aan de macht is. Maar volgens de regering wordt op die manier de vooruitgang van de Egyptische samenleving belemmerd. Een alliantie die geleid wordt door de Moslimbroederschap, heeft de Egyptenaren nu opgeroepen om op de eerste dag van het Suikerfeest, dat het einde van de vastenmaand ramadan aangeeft, de straten in Kaïro in te nemen.

Nog steeds houden tienduizenden Morsi-aanhangers sit-ins in verschillende steden. Als het leger van zin is om die protesten op te breken kan dit volgens waarnemers leiden tot een bloedbad met duizenden doden. De voorbije weken stierven al meer dan 250 mensen bij de onrusten na het afzetten van president Morsi.

Belga/BBC

Foto's: Reuters In Kaïro uiten tienduizenden betogers hun steun aan de afgezette president Mohamed Morsi en hun ongenoegen met de interim-president generaal Abdel Fattah al-Sisi