Jemen zegt plan van al-Qaida te hebben gedwarsboomd

Jemen heeft een plan van al-Qaida gedwarsboomd om de controle te verwerven over een cruciaal deel van 's lands infrastructuur, zo hebben de BBC en het CBS News woensdag op gezag van Jemenitische hoge functionarissen gemeld.

jrosquin

De Jemenitische regeringswoordvoerder Rajeh Badi maakte volgens de BBC gewag van een complex en stoutmoedig plan om oliepijpleidingen op te blazen en de controle te verwerven over enkele steden, waarvan twee havensteden in het zuiden. Eén daarvan speelt een cruciale rol in de export van olie en daar werken ook een aantal buitenlanders.

Badi maakte melding van steden als Mukala, Bawzeer, gasinstallaties in Shebwa en de gaspijpleiding in Belhaf. Militanten van al-Qaida zouden zich verkleed als soldaat opstellen bij de havens. Na een welbepaald signaal zouden zij dan de installaties binnenvallen en ze overnemen.

Complot verijdeld

Tegenover de Amerikaanse zender CBS bevestigde de Jemenitische minister van Buitenlandse Aboe-Bakr al-Qirbi wat Badi aan de Britse openbare omroep heeft gezegd, en dat een complot van al-Qaida is verijdeld. Hij wou niets kwijt over de operatie die het plan heeft verijdeld. Hij wilde ook niet zeggen of zijn land al dan niet hulp van de VS of andere landen heeft gekregen. "Wij vertrouwen op onze veiligheidstroepen en zij hebben buitengewoon goed werk verricht", zei de bewindsman.

Drone doodt extremisten

Eerder op de dag raakte bekend dat een Amerikaanse drone in het oosten van Jemen zes veronderstelde extremisten met banden met het terreurnetwerk al-Qaida heeft gedood. Dat heeft de Arabische nieuwszender al-Jazeera woensdag uit veiligheidsbronnen in het land gemeld.

Het onbemande vliegtuig vuurde minstens twee raketten op twee voertuigen af, waarmee de militanten onderweg waren.

Belga

Foto: EPA Controles van het leger in Jemen