"Werking brandweerkorpsen in kleine gemeenten komt in het gedrang"

Binnenkort zal een brandweerman die beroeps is bij een korps en daarnaast ook vrijwilliger is bij een ander moeten kiezen waar hij wil blijven. Na de brandweerhervorming zal het niet langer mogelijk zijn om onder twee verschillende statuten voor dezelfde werkgever te werken. "De werking van korpsen met veel vrijwilligers komt in het gedrang", waarschuwt de Brandweer Vereniging Vlaanderen (BVV) in De Standaard.

fvranckx

De hervorming van minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH), die begin volgend jaar van start gaat, mikt voornamelijk op schaalvergroting. De brandweerkorpsen zullen vanaf dan georganiseerd zijn in grote zones, twee tot zes per provincie.

"De kleinere posten, die soms het dichtst bij een brand zitten, zullen voorrang moeten geven aan posten die wel de adequate hulp kunnen geven", vreest Donald Withouck, voorzitter van de BVV. "Bovendien hebben beroepsbrandweermannen door hun doorlopende diensten dikwijls redelijk veel vrije tijd, die ze dan doorbrengen als vrijwilliger in hun lokale korps. Als ze dat niet meer doen, dreigt er veel knowhow verloren te gaan."

De steden en gemeenten moeten nog akkoord gaan met de beslissingen maar bij Binnenlandse Zaken worden "geen al te grote problemen" verwacht.

Archieffoto TP