Doel 2020 noemt manoeuvre van Muyters rond havenuitbreiding "achterkamertjespolitiek"

De actiegroep Doel 2020 noemt de reactie van Vlaams minister voor Ruimtelijke Ordening Philippe Muyters (N-VA) om na de vakantie samen te zitten met het Fanc en Electrabel achterkamertjespolitiek. Het manoeuvre is volgens Doel 2020 bedoeld om het huidige GRUP, waartegen de twee zich bij de Raad van State verzetten, te redden. Dat meldt de actiegroep woensdag in een persbericht.

jrosquin

Dinsdag raakte bekend dat de federale nucleaire regulator Fanc en Electrabel naar de Raad van State zijn gestapt om verzet aan te tekenen tegen het GRUP Afbakening Zeehavengebied Antwerpen uit vrees voor de nucleaire veiligheid van de Doelse kerncentrale. Het GRUP is de basis voor de Antwerpse havenuitbreiding.

Minister Muyters was verbaasd omdat het Fanc en Electrabel steeds in het overleg betrokken zouden zijn geweest. Na de vakantie, stelde hij, zou men opnieuw samenzitten.

"Verbazende praktijk"

Dat laatste zint de leden van actiegroep Doel 2020 niet. Volgens hen wil Muyters met deze "zeer verbazende praktijk" bekomen dat het Fanc en Electrabel hun verzoekschrift bij de Raad van State terugtrekken. "Het GRUP is eind april namelijk definitief vastgesteld door de Vlaamse regering. Daarbij beeft ze -op de momenten dat dit nog kon- nagelaten om iets te doen met de opmerkingen."

"Wie het GRUP aanvecht bij de Raad van State, doet dat volledig in overeenstemming met de rechten waarover men in dit land beschikt én volgens procedures die daarvoor voorzien zijn," klinkt het verder. "Daarin als minister willen tussenkomen is een rechtstaat onwaardig en ruikt sterk naar achterkamertjespolitiek."

De groep wil de argumenten van het Fanc en Electrabel overigens in het eigen verzet aanvoeren.

Belga

Mobiliteit en haven

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio

MEER OVER Philippe Muyters