Zeven jaar cel gevorderd voor overvallen op homo's

Het Antwerpse parket vordert zeven jaar cel voor twee twintigers die rond de jaarwisseling negen gewelddadige overvallen pleegden op homo's die ze via een gay-chatkanaal hadden uitgekozen. Beide mannen moesten zich woensdag voor de strafrechter komen verantwoorden. Mohamed E. (20) bekende alle feiten, zijn neef Bilal E.T. (20) houdt vol dat hij slechts bij vier overvallen geholpen heeft.

jrosquin

De feiten speelden zich af tussen 4 december 2012 en 18 januari 2013. Mohamed E. schuimde het gay-chatkanaal van de muziekzender TMF af op zoek naar slachtoffers. Hij regelde per sms een ontmoeting bij hen thuis. Na een eerste kennismaking zei hij dat hij nog iets uit zijn wagen moest halen, waarna hij samen met Bilal E.T. terug naar binnen stormde.

De slachtoffers werden geslagen, bedreigd met een vuurwapen en vastgebonden. Ze moesten hun geld, bankkaarten en codes afgeven, waarna één van de beklaagden naar een automaat ging om biljetten af te halen. Daarna sloegen ze op de vlucht. De totale buit bedroeg een kleine 9.000 euro.

De beklaagden maakten slachtoffers in Kruibeke, Temse, Beveren, Rijkevorsel en Antwerpen. Via telefonie- en zendmastonderzoek kwam de politie Mohamed E. op het spoor. Hij bekende meteen alle feiten en handelde uit puur geldgewin. Hij duidde zijn neef als mededader aan. Die kan aan acht feiten gelinkt worden, maar bekent er slechts de helft van.

De advocaten van beide beklaagden pleitten voor een straf met uitstel, gekoppeld aan voorwaarden. Vier slachtoffers stelden zich burgerlijke partij en vragen voorlopig al 7.500 euro schadevergoeding in totaal. Het openbaar ministerie vordert zeven jaar cel en 600 euro boete.