1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Obama wil niet op bezoek bij Poetin na asiel voor Snowden

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zijn ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin, die in september gepland was, afgezegd. Reden daarvoor zijn de spanningen rond de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden, die in Rusland een tijdelijk visum heeft gekregen. Dat deelden verschillende Amerikaanse en Russische media woensdag mee.

fvranckx

Voorafgaand aan de G20-top begin september in Sint-Petersburg, zou Obama voor gesprekken met Poetin naar Moskou reizen.

Rusland gaf Snowden vorige week tijdelijk asiel, wat de diplomatieke spanningen tussen Washington en Moskou aanwakkerde. De Verenigde Staten eisten verschillende malen dat de klokkenluider uitgeleverd zou worden. Het Witte Huis liet al enkele weken onduidelijkheid bestaan over de bilaterale ontmoeting.

Ondanks het diplomatieke geschil wil Obama wel deelnemen aan de G20-top. Dat zei de president dinsdagavond (lokale tijd) aan talkshow-moderator Jay Leno op de Amerikaanse zender NBC.

Vrijdag staat bovendien een ontmoeting tussen de ministers van Buitenlandse Zaken en ministers van Defensie van beide landen gepland. Ook over dat treffen bestaat nog onduidelijkheid.

Snowden (foto boven), die als IT-consulent voor de Amerikaanse geheime dienst NSA werkte, heeft meer dan vijf weken doorgebracht in de transitzone van de internationale luchthaven Sjeremetjevo. Hij kwam daar op 23 juni aan met een vliegtuig uit Hongkong, waar hij aan het licht had gebracht dat de inlichtingendiensten van de Verenigde Staten op grote schaal gebruik maken van internetspionage, via een geheim programma met de codenaam Prism. De Verenigde Staten trokken zijn paspoort in.

Belga, archieffoto's