Verlies voetbaltalent: "Nood aan Antwerpse jeugdacademie"

Antwerpser vind je ze nauwelijks. De 18-jarige Boli Bolingoli (foto) speelde bij de drie Antwerpse clubs: Berchem Sport, Antwerp en Germinal Beerschot. Maar nu hij eindelijk doorbreekt is dat niet aan de Schelde, maar wel bij Club Brugge. Het zoveelste exemplaar in een lange rij Antwerpse talenten die nooit in eigen stad schitterden. "Er is nood aan één grote overkoepelende jeugdacademie in Antwerpen", klinkt het bij verschillende kenners.

drombouts

Vermaelen, Alderweireld, Vertonghen, Dembélé… Het lijstje van spelers die ooit uitblonken in een Antwerps jeugdelftal, maar al op jonge leeftijd Antwerpen achter zich lieten om elders door te breken, is onwaarschijnlijk lang.

De reden? "Geld, middelen", zegt Koen Michiels, in 2009 jeugdcoördinator bij Germinal-Beerschot. "Maar Beerschot kon niet bieden wat Club bood. Op het Kiel moest Bolingoli bij wijze van spreken 400 euro lidgeld betalen om er te mogen spelen. Bij Club Brugge regelden ze een gratis internaat."

Geen eersteklasser meer

Jong toptalent dat de stad verlaat is een probleem dat volgens kenners in de toekomst alleen maar groter zal worden nu Antwerpen sinds het Beerschotdebacle zelfs geen eersteklasser meer telt.

"Onze jeugd speelt tegen de jeugd van andere tweedeklassers: Roeselare, Aalst… Die van Beerschot-Wilrijk speelt straks tegen de jeugd van pakweg Kaart. Tja… Als je dan als ouder je kind elke week tegen Anderlecht, Genk of Standard kan zien spelen, ben je weg natuurlijk", aldus Alex Vervecken, hoofd opleidingen bij tweedeklasser Antwerp.

En nog een probleem: ietwat voetbaltalent gaat dezer dagen naar de Topsportschool. Vervecken: "Maar om daar naartoe te mogen gaan, moet je - enkele uitzonderingen daargelaten - bij een eersteklasser aangesloten zijn."

Academie

"Het is ook een probleem voor de spelertjes zelf", zegt Henk Mariman, voormalig jeugdcoördinator van Germinal Beerschot en Club Brugge. "Neem een jongetje van acht dat veel talent heeft en in Antwerpen woont, die moet al uitwijken naar Mechelen of Beveren. Op die leeftijd is dat niet gezond. Talent dreigt hierdoor gefnuikt te worden."

Maatregelen dringen zich bijgevolg op. Michiels ziet slechts één oplossing: "Maak, los van de bestaande clubs, één grote overkoepelende jeugdacademie in Antwerpen. Alleen dan kan je talent in je stad houden."

Dat besluit ook Mariman: "Er moet iets gebeuren. Het potentieel is er, de infrastructuur ook, nu moet er een structurele oplossing komen. Daarom: bundel alle krachten. Bovendien moet ook de voetbalbond zijn verantwoordelijkheid nemen. Die moet ervoor zorgen dat de Antwerpse jeugd op zijn minst tegen de jeugd van eerste klasse kan spelen. Zoniet dreig je talent te verliezen. En dat is niet alleen een drama voor Antwerpen, maar voor heel België."

Wim Vos

Foto Belga

MEER OVER VOETBAL