Journaliste smokkelt bom binnen in Belgische luchthaven

Een journaliste van Le Soir Magazine is er in geslaagd een mes en een explosief van 450 gram voorbij de security van een Belgische luchthaven te smokkelen. Dat is woensdag te lezen in het magazine. Zestig procent van de gevaarlijke voorwerpen zou probleemloos voorbij de beveiliging raken.

mceulemans

De journaliste voerde het experiment eind juli uit met drie andere proefpersonen en met de directeur van beveiligingsbedrijf Tactical5. In de betrokken luchthaven - Le Soir wil om veiligheidsredenen niet kwijt om welke het gaat - was enkel de chef van de veiligheidsdienst op de hoogte.

Uitklapbaar mes

De journaliste verstopte zelf een uitklapbaar mes met een lemmet van 10 centimeter in haar beha en 450 gram explosieven in een cameratas. In het geval van de explosieven ging het om een replica die niet echt kon exploderen, maar de hoeveelheid zou volstaan om twee vliegtuigen op te blazen.

De drie andere proefpersonen trachtten een granaat, een machete en een gedemonteerd vuurwapen aan boord te krijgen. De veiligheidsdienst van de luchthaven ontdekte vijf van de acht voorwerpen. Het mes en de cameratas, die nochtans geopend was, raakten probleemloos voorbij de security.

Meer alert

Simon Bretholz, directeur van Tactical5, wijst erop dat de test niet werd uitgevoerd om de security voor schut te zetten, maar om aan te tonen dat er fouten kunnen gebeuren. "Op deze manier kunnen we hun alertheid verhogen".

Belga, archieffoto

Vastgoed

Jobs in de regio