Handelaars in crisis

Vorige maand sloot de bloemenzaak Passiflora de deuren en deze week de fruitwinkel Wijns in het centrum. Sinds begin 2013 sloten tien zaken de deuren en blijkt dat 30% leegstaat. Meerderheid en oppositie verwijten elkaar (n)iets te doen.

boey jan

Sam Yilmaz van de eetzaak ?Komsjeesam' in de A.Van Landeghemstraat 19, opende 23 jaar geleden de deuren. "Ik heb de zaak sinds begin dit jaar gesloten en ben voltijds elders gaan werken. Ik geraakte niet meer uit de kosten. Met uitzondering van twee dagen in de maand, een maandag en dinsdag, doe ik wel open om de vroeger fel gesmaakte thema-avonden in stand te houden. Ik heb een klantenbestand van een 300-tal geïnteresseerden. Ik sms ze wanneer die dagen er aankomen en dan zijn die op enkele dagen uitverkocht of twee keer veertig eters", legt hij uit.

Verderop in het stukje Dendermondsesteenweg tussen het A. Van Landeghemplein en de watertoren is de zaak 'Den alruin' al 28 jaar gevestigd. De laatste tien jaar met Rita De Meersman aan het roer. Zij windt er geen doekjes om.

"Mijn zaak is door het vorige bestuur kapot gemaakt en het huidige bestuur doet er niet veel aan. Door de werken die hier langdurig hebben plaatsgevonden enerzijds, maar vooral om dat deel van de straat parkeer- en autovrij is gemaakt, doet me de das om. De mensen passeren niet meer aan mijn zaak waar ik biovoeding, vegetarisch eten, enz. verkoop. Het water staat aan de lippen. Ik denk niet dat ik het nog lang kan volhouden".

Jan BOEY

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio