1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Luchthaven Nairobi weer gedeeltelijk open na zware brand

De internationale luchthaven Jomo Kenyatta in de Keniaanse hoofdstad Nairobi is woensdag gesloten, nadat een felle brand was uitgebroken in de aankomstzone van de luchthaven. Het vuur is ondertussen onder controle en het luchtverkeer is gedeeltelijk hernomen. Dat meldt het Keniaanse ministerie van Binnenlandse Zaken.

mceulemans

"De luchthaven is gesloten", zo tweette het Keniaanse ministerie van Binnenlandse Zaken. "Alle vluchten van en naar JKIA zijn geschrapt, behalve noodlandingen". De vluchten worden omgeleid naar de luchthavens van Mombasa en Eldoret. "Het vuur is enorm", voegde het ministerie er op de microblogsite nog aan toe. Er werd nog geen melding gemaakt van eventuele slachtoffers. Ook de oorzaak van de brand is nog niet bekend.

Onder controle

De brand op de luchthaven van Nairobi is onder controle, zo heeft het Keniaanse ministerie van Binnenlandse Zaken woensdag getwitterd. "Dankzij moedige hulpverleners ter plaatse" werd het vuur na meerdere uren ingedamd, aldus het ministerie. Er zijn geen slachtoffers. President Uhuru Kenyatta bezocht al enkele uren na de start van de brand de luchthaven, waar de brand woedde in de vertrek- en aankomstterminal.

Brussels Airlines annuleert vlucht

De vlucht van Brussels Airlines naar Nairobi in Kenia wordt geannuleerd. Passagiers kunnen hun vlucht verzetten naar een later tijdstip, een refund vragen of meevliegen tot in Oeganda. Dat meldt Geert Sciot van Brussels Airlines woensdag. "De luchthavenbrand in Nairobi maakt het voor ons te moeilijk om ginds de opereren. Daarom hebben we beslist om niet op Nairobi te vliegen", zegt Geert Sciot. De vlucht van 11 uur stopt normaal gezien eerst in Burundi alvorens ze doorvliegt naar Kenia. Brussels Airlines heeft beslist om Nairobi te vervangen door de luchthaven van Entebbe in Oeganda.

Brussels Airlines geeft haar 100 passagiers de kans om een latere vlucht naar Nairobi te nemen, voorlopig staat deze gepland op vrijdag. Wie niet meer geneigd is om naar Kenia af te reizen, krijgt een refund. "We geven aan onze passagiers naar Nairobi ook de mogelijkheid om mee te vliegen tot in Oeganda. Daar moeten ze wel op eigen houtje op hun bestemming zien te geraken", zegt Sciot.

Weer operationeel maken

"De luchthaven van Nairobi is de belangrijkste van Oost-Afrika. We rekenen er op dat de autoriteiten dan ook alles in het werk zullen stellen om de luchthaven zo snel mogelijk operationeel te maken. In de tussentijd verlenen we de nodige bijstand aan de gestrande passagiers in Nairobi". Touroperator Thomas Cook laat weten dat ze pas in oktober op Nairobi vliegt.

Belga, foto's: AFP