Al 700 hittedoden in abnormaal warme juni

Midden juni was het volgens het KMI "abnormaal" warm in ons land. Op drie opeenvolgende dagen klom het kwik toen boven de 25 graden. De sterfte bij de 65-plussers was navenant: in juni overleden zowat 700 ouderen, of tien procent meer dan (statistisch) verwacht. Dat schrijft De Standaard woensdag op basis van de eerste analyse die het Wetenschappelijk Instituut voor de Volksgezondheid (WIV) heeft opgemaakt van het aantal hittedoden deze zomer.

dvansant

"De warmte is dit jaar uitzonderlijk vroeg begonnen", zegt Daisy Tysmans, woordvoerster van het WIV. "Op twee dagen in juni was de ozonconcentratie ook verhoogd, tot boven 120 microgram per kubieke meter. Wie al verzwakt is door hart- of ademhalingsproblemen, heeft het deze zomer extra lastig."

De sterftecijfers van juli, waarin ons land geteisterd werd door een hittegolf en waarin het Europese alarmpeil voor ozon (240 microgram per kubieke meter) officieel overschreden werd, heeft het WIV nog niet geanalyseerd.

Dat er dit jaar meer hittedoden zullen vallen dan vorig jaar, lijkt volgens De Standaard wel erg waarschijnlijk. In 2012 overleden er tussen begin juni en eind september "maar" 985 meer personen door de warmte.

Belga Genrebeeld Belga