Geens vraagt waakzaamheid rond ontmanteling Dexia

"Sterke waakzaamheid blijft geboden" gedurende het ontmantelingsproces van de restbank Dexia. "De regering volgt de situatie verder van dichtbij op en zal er prioritair op toezien dat het afgesproken traject gehandhaafd blijft". Dat zegt minister van Financiën Koen Geens (CD&V) woensdag in een persbericht naar aanleiding van de publicatie van de halfjaarcijfers van Dexia.

mceulemans

De minister spreekt van een tegenvallend resultaat in het tweede kwartaal, met een nettoverlies van 576 miljoen euro. Hij voegt wel toe dat dat resultaat "voor een zeer aanzienlijk deel" het gevolg is van eenmalige elementen en van de toepassing van nieuwe boekhoudkundige regels (IFRS 13). Dexia had begin juli al aangekondigd dat IFRS 13 kon leiden tot een verlies van ongeveer 450 miljoen euro. Daarnaast nam de restbank ook een bijkomende provisie van 59 miljoen euro voor de noodlijdende Amerikaanse stad Detroit.

Balans afgebouwd

De minister stelt nog vast dat de balans van Dexia sterk werd afgebouwd en "dat het gevoerde beleid geen significante afwijkingen vertoont ten aanzien van het door de Europese Commissie goedgekeurde plan". Voorts daalden de financieringskosten gedurende het tweede kwartaal, deels omwille van de verbeterde liquiditeitspositie. De groep tekende gedurende het eerste semester ook sterkere kapitaalratio's op, aldus nog Geens.

"Dexia-CEO Karel De Boeck heeft bevestigd dat hij ter beschikking blijft van het parlement, om tijdens het najaar de nodige toelichting te verschaffen bij de verdere afwikkeling van het plan, zoals hij op regelmatige basis doet", besluit het persbericht van de minister van Financiën.

Belga, archieffoto