Rob Van de Velde tijdelijk burgemeester

Na een deugddoende strandvakantie in Mexico is schepen Rob Van de Velde (N-VA) tot 18 augustus burgemeester van Antwerpen. Van de Velde blijft er nuchter bij. “Toch ben ik als waarnemend burgemeester nu meer op mijn qui-vive”, zegt Van de Velde.

dvansant

De vakantie kwam niets te vroeg voor Van de Velde. “Ik was echt aan het eind van mijn Latijn”, zegt Van de Velde. “Normaal reis ik met mijn echtgenote door het land waar we op vakantie zijn. Nu geraakte ik niet van het strand af.”

Het schepenambt van Van de Velde kende dan ook een woelige start. In een paar maanden tijd joeg hij enkele bewonersgroepen en actiecomités de gordijnen in. Hij gaf zelfs een nieuwe betekenis aan het Engelse woord voor holbewoner, caveman: Citizen Against Virtualy Everything of (burger tegen ongeveer alles). “Mijn Antwerpse ziel ligt nu eenmaal op mijn tong”, zegt Van de Velde. “Ik heb niemand onterecht geschoffeerd. Het was ook mijn bedoeling om bij het begin al door die zure appel te bijten. Er waren een reeks zaken die niet goed liepen en die dringend moesten worden rechtgetrokken. In plaats van ze te laten aanslepen, is het beter om direct de confrontatie aan te gaan. Mensen weten nu waar ik voor sta en ik heb de indruk dat ze mijn aanpak ook respecteren. Er is een grote mate van wederzijds respect.”

SACHA VAN WIELE Foto Dirk Kerstens