1 / 5
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Familie en politici zeggen Aurore vaarwel

In het Crematorium Westlede in Lochristi is om 10.30 uur de uitvaartplechtigheid gestart voor Aurore Ruyffelaere, de 29-jarige vrouw die om het leven werd gebracht nadat ze terugkwam van de Gentse Feesten.

dvansant

De inkomzaal van het crematorium was voor de plechtigheid afgeladen vol met familie en vrienden die afscheid komen nemen. Onder meer de politici Kris Peeters, Guy Verhofstadt, Hilde Crevits en Gwendolyn Rutten zijn aanwezig.

Op vraag van de familie is er geen persaanwezigheid tijdens de plechtigheid. Vooraf mochten beelden gemaakt worden in de grote zaal van het crematorium, waar rouwkransen staan van onder meer het koningshuis en de Vlaamse regering, en foto's van Aurore geprojecteerd worden. Ook op het rouwkaartje staan vrolijke foto's van Aurore en haar familie.

"Wolk van een kind"

"Wat ben je een wolk van een kind, een gekke puber en een pracht van een vrouw geweest! Uit één stuk, jezelf. Mama was zo fier op jou", zegt de moeder op het rouwkaartje.

"Nog even jouw haren kunnen strelen, nog even die fonkelende lach, nog even een ongezouten commentaar, nog een groepsknuffel met Luneke... ach liefje, ik mis je zo..."

Aurore Ruyffelaere was de dochter van Claire Tillekaerts, gedelegeerd bestuurder van het Vlaams Agentschap voor Internationaal Ondernemen. Componist Dirk Brossé, de stiefvader van Aurore, droeg afgelopen weekend de hymne van de World Outgames in Antwerpen op aan Aurore.

"Liefste popje", schrijft haar vader Pierre Ruyffelaere op het bidprintje. "Aurore betekent dageraad, morgenstond of rijzende zon. Je kwam ook als een grote zonnestraal in mijn leven. Je was een gelukkig en blij kind dat heerlijk kon lachen met de zotte fratsen van uw nichtjes."

Stichting

De nabestaanden zijn een vooraanstaande Gentse liberale familie en veel leden van Open Vld en het Gentse stadsbestuur waren aanwezig op de uitvaartplechtigheid. Fientje Moerman, de beste vriendin van de moeder van Aurore, ontving de politici voor de plechtigheid. "Het is echt verschrikkelijk", zei Vlaams minister-president Kris Peeters bij zijn aankomst.

De familie heeft een "Stichting Aurore Ruyffelaere" opgericht. "Aurore was een heel sociaal geëngageerde vrouw, bekommerd om al wie het moeilijk had, in het bijzonder jonge mensen. Zij hield ook vast aan de opvoedkundige waarde van herinneringseducatie, en trok met haar studenten naar Auschwitz en Birkenau", meldde het overlijdensbericht. Het geld gaat naar educatieve excursies voor de leerlingen van het Erasmus Atheneum Deinze, waar de vrouw les gaf.

Zaak blijft lopen

Intussen gaat ook het onderzoek naar de roofmoord op Aurore voort.

Andrei G., verdacht van de roofmoord, moet nog zeker een maand in de cel blijven. Dat heeft een rechter van de raadkamer in Gent gisteren beslist.

"Ik heb zijn vrijlating niet gevraagd en we gaan ook niet in beroep tegen de verdere aanhouding", zegt zijn advocate Katrien Van der Straeten.

Opvallend: de verdachte ontkent nog altijd alles, hoewel het lichaam van Aurore in de koffer van zijn wagen is teruggevonden, in zijn garage. "Ik heb aan de onderzoeksrechter gevraagd om de versie van mijn cliënt te onderzoeken", gaat Van der Straeten verder. "Er zijn inderdaad aanwijzingen tegen hem, maar die kan hij weerleggen."

WB/Belga Foto's Belga