Steeds meer psychisch zieke Belgen kunnen niet werken

Het aantal langdurig werkonbekwamen door een psychische ziekte is sterk gestegen. Uit het jaarverslag van het RIZIV blijkt dat in 2012 er 92.899 Belgische werknemers meer dan een jaar invalide waren door een psychische aandoening.

mceulemans

Dit is een stijging met 25 procent in vijf jaar tijd. In 2007 waren er nog maar 74.054 Belgen die meer dan een jaar een ziekte-uitkering kregen door psychische problemen. In veel gevallen gaat het om jonge vrouwen.

CVS in de lift

Die stijging is volgens Ludwig Moens van het RIZIV deels te verklaren door het groeiend aantal Belgen met CVS, het chronisch vermoeidheidssyndroom. Het aantal landgenoten met een ziekte van het bewegingstelsel of bindweefsel die daardoor langdurig werkloos zijn, is zelfs nog sterker gestegen.

In 2007 waren dat er 58.032. Vijf jaar later gaat het om 74.192, een stijging met 28 procent. Door die sterke toename wordt de invaliditeitsuitkering van steeds meer patiënten door het RIZIV. geschrapt. Zij moeten terugvallen op een werkloosheidsuitkering die veel lager ligt.

KMA

, archieffoto

Vastgoed

Jobs in de regio