1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Nederland heeft eigen zaak-Jacob

In Nederland is ophef ontstaan over de dood van een gehandicapte vrouw. Ze werd in een isoleercel gegooid en brutaal in bedwang gehouden door vier medewerkers van de instelling waarin ze verbleef.

drombouts

De zaak doet erg denken aan Jonathan Jacob, die overleed in een politiecel na een hardhandige tussenkomst van het Bijzondere Bijstandsteam.

Het incident dateert al van maart 2012, maar kwam maandag aan het licht in Nieuwsuur, de Nederlandse tegenhanger van Terzake. Op beelden van een bewakingscamera was te zien hoe de verstandelijk gehandicapte Roelie een instelling trachtte te verlaten. Niet naar de zin van vier medewerksters, die haar vastgrepen, overmeesterden en naar een isoleercel sleurden.

Het viertal ging daarmee over de schreef, want het slachtoffer verbleef vrijwillig in de instelling en was wilsbekwaam. In de isoleercel werd het slachtoffer hardhandig in bedwang gehouden. Een medewerkster stond op haar enkel, terwijl de andere drie bijna een kwartier bovenop op haar zaten. Toen de politie de vrouw wilde komen ophalen, was ze al overleden.

Uit forensisch onderzoek bleek dat Roelie stierf door de druk en het gewicht op haar lichaam. Haar zussen vinden dat de medewerksters van de instelling verantwoordelijk zijn voor haar dood.

Uitspraak volgt

In de zaak-Jonathan Jacob werd een politieman naar de correctionele rechtbank verwezen, net als een psycholoog en de directeur van de instelling die Jacob weigerde te behandelen. Een uitspraak volgt nog.

RALI