Politiezone Geel wil buurtbewoners betrekken bij vakantietoezicht

De aanvragen voor vakantietoezicht in de verschillende politiezones in de Kempen blijven nagenoeg constant of stijgen licht. In de zone Geel-Laakdal-Meerhout denken ze aan een uitgebreide versie. Ze willen buurtbewoners betrekken.

drombouts

Mensen die een zorgeloze buitenlandse vakantie willen doorbrengen, kunnen al een tijdje bij de politie een aanvraag doen om hun woning tijdens hun afwezigheid in de gaten te houden. Het systeem blijft overal populair. "We zitten al een aantal jaren met iets meer dan honderd aanvragen", zegt Daniël Hannes, korpschef van de zone Kempen Noord-Oost (Ravels, Retie, Arendonk). "Er kruipt heel wat tijd in, maar we gaan het wel blijven doen. Al gaan dringende interventies nog altijd wel voor."

Vaste ploeg

Ook bij de andere politiezones in de Kempen is min of meer hetzelfde verhaal te horen. Koploper blijft de zone Turnhout met bijna 900 aanvragen, maar dat is dan ook veruit de grootste politiezone in onze regio. In de politiezone Neteland klokken ze af op iets minder dan 400 aanvragen. Een kleine stijging ten opzichte van de voorbije jaren. "Het blijft populair", merkt commissaris Poelmans. "Tijdens de vakantiemaanden hebben we zelfs een vaste ploeg die zich enkel bezighoudt met dat vakantietoezicht. Tenzij er ergens natuurlijk iets heel dringends gebeurd."

Buurtbewoners

De politiezone Geel-Laakdal-Meerhout is ook een van de grotere zones. Zij krijgen, ruw geschat, een driehonderdtal aanvragen per jaar. "We gaan het systeem tegen volgend jaar toch wel herbekijken", aldus een commissaris van de zone. "We denken namelijk dat het een vals gevoel van veiligheid geeft. We kunnen hooguit een of twee keer voorbij alle adressen rijden. We denken er aan om de buren of buurtbewoners er meer bij te betrekken. Die mensen zijn dikwijls wel meer thuis. We willen meer sociale controle promoten dus."

VTT

Archieffoto Stefaan Van Hul

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio